Pad thai – Ázsiából indult, mára szinte az egész világon ismerik

Egy étel, amit mindenképpen ki kell próbálnia mindenkinek.

Az egyik legelterjedtebb ázsiai étel a pad thai, ami mára a thaiok nemzetközi ételeként vált világhírűvé. Pontos eredete a mai napig sem ismert, de körülbelül 6-700 évvel ezelőtt terjedt el Thaiföldön. A második világháború idején árvíz tombolt az országban, s ha ez még nem lett volna elég, még a külföldi szankciók is negatív hatással voltak az ország mindennapjaira. Ennek legnagyobb hátulütője a rizshiány volt, mely valljuk be igencsak elengedhetetlen, ha az ázsiai konyhára gondolunk. A kormány nem szerette volna, hogy Thaiföld a kínai rizskereskedelemtől függjön, ezért búzatésztás ételek fogyasztására ösztönözte a lakosságot. Az akkori pad thai ezért búzalisztből készült, viszont a háború előtt és azóta is rizstészta az étel alapja.

A pad thai összetevői igencsak változatosak lehetnek, ki így szereti ki úgy, de az alapok mindenütt ugyanazok. Elengedhetetlen hozzávalója egy megfelelő wok, amiben az étel készül, ezen felül rizstészta, babcsíra, pálmacukor, olaj, halszósz és megannyi zöldség. Általában mogyoróval, nyers zöldségekkel és lime-mal tálalják. Az ázsiai utcai forgatagban a garnélás pad thai terjedt el leginkább, de sok helyen tojásos vagy csirkés változatban is kapható, sőt a legtöbb étteremben tofuval, marhával vagy kacsával is lehet kérni.

Ami biztos, hogy a pad thai nem egy bonyolult étel, viszont amilyen könnyű elkészíteni, annyira könnyű elrontani is, így nem mindegy ki milyen formában találkozik vele először, de ha az első találkozás jól sikerül, akkor a kapcsolat egy életre szól!