Egy japán alkoholkülönlegesség, a szaké

Se nem pálinka, se nem bor. Ez a szaké.

Szerencsére hazánkban is egyre többen ismerik a szakét, azonban még mindig kicsit nagy a köd a japánok tradicionális itala körül. A szaké rizs erjesztésével készül, ezért sokan rizspálinkaként tartják számon, ez azonban tévedés. A szaké se nem pálinka, se nem bor, ez a japánok egészen különleges alkoholos itala.

Eredetét tekintve körülbelül 2500 éves múltra nyúlik vissza, bár az első írásos emlékek a harmadik századból származnak. Eleinte kolostorokban és templomokban készítették, azonban a 17. századtól megnyitottak az első speciális szaké előállító műhelyek. A mai napig vannak olyan cégek Japánban, amiket az 1700-as években alapítottak, s még mindig ugyanaz a család dolgozik ott, mint egykoron.

A hozzávalókat tekintve csupán víz, rizs és kódzsi kell hozzá, ez utóbbi a rizs és egy speciális erjesztőgomba keveréke. Mint ahogy a készítés folyamán a  rizsszemek nagy részét leválogatják, úgy az sem mindegy, hogy a víz milyen minőségű, így a Japánok nagy becsben tartják a helyi forrásokat, hiszen a víz ásványi anyag tartalma nagymértékben befolyásolja a végeredményt.

A kész szaké több hónap alatt nyeri el végleges formáját, ami egy 16-18 térfogatszázalékos alkoholos ital lesz, melyet egy enyhén felmelegített agyag-vagy porcelán üvegben szolgálnak fel és csak arra vár, hogy megkóstold!