Az étel, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, ez a szusi!

Az étel, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, ez a szusi!

A szusi napjaink egyik rendkívül népszerű étele és egyben pont annyira megosztó is, hiszen vannak a „szusi-fanok” meg a „nem szusi-fanok”. Az egész világot meghódító rizses tekercs mai formája már igencsak messze áll az eredeti verziótól és mára már számos elkészítési módja létezik. A szusi kifejezés először az időszámításunk előtti 2. században, Kínában jelent meg, ami annyit jelentett, „savanyú”. Ebben az értelemben ma már nem használatos a szusi szó.

Régen a halat a rizs közé helyezték, úgymond egy tartósítási módszerként alkalmazták, hiszen az erjedésnek induló rizságy lehetővé tette, hogy a hal minél tovább ehető legyen. A legnagyobb különbség azonban a mai szusikkal szemben, hogy akkoriban a rizst egyáltalán nem fogyasztották el, csupán a hal ágyaként használták.

A technológia meghódította Kínát, a 17. századra pedig elért Japánba is, akik egyből továbbfejlesztették a szusizást és elkezdték együtt fogyasztani a halat és rizst. A 19. század elején ismét jött egy nagyobb reform, amikor is egy Hanaya Yuhei nevezetű japán úriember a halat egy hosszúkás téglalap alakúra formált rizshalmaz tetejére tette, amivel megszületett a ma is nagyon népszerű nigiri szusi.

Napjainkban a szusinak megannyi formája létezik és rengeteg különböző hozzávalóval készítik. Leggyakoribb változatai a nigiri, a maki, az osi, az inari, a szukeroku, a csirasi és a nare.

Aki irtózik a nyers hal gondolatától, amivel gyakran tálalják a szusikat, választhat számos másik alternatívát, mint például a tofu, az avokádó, omlett, sárgarépa vagy éppen bármilyen gyümölcs. Egy biztos, a szusit egyszer legalább mindenkinek meg kell kóstolnia!